Formål med energiscreening
Formålet med en energiscreening er at identificere, analysere og beregne løsningsforslag, der kan energieffektivisere ejendommenes tekniske anlæg og klimaskærm.
Derudover vil energiscreeningen være med til at finde løsningsforslag, der – udover energioptimeringer – også kan sikre et tilfredsstillende indeklima, samt forbedre tilstanden af de tekniske anlæg.
På baggrund af en teknisk gennemgang af den enkelte ejendom, udarbejdes en detaljeret energiscreeningsrapport med beskrivelse af de tekniske installationer, samt forslag til løsningsforslag med beregning af energibesparelse, indflydelse på indeklima og vedligeholdelse samt en estimeret anlægsinvestering. Energiscreeningsrapporterne indeholder alle følgende oplysninger for den enkelte ejendom:
- Generel ejendomsinformation
- Tilstandsvurdering af de tekniske anlæg
- Beskrivelse af de tekniske anlæg
- Indeklima vurdering
- Anbefalet energioptimering indeholdende resultater
- Oversigtstegning til at lokalisere løsningsforslag i ejendom
- Teknisk beskrivelse af de enkelte løsningsforslag indeholdende forudsætninger for beregning af energibesparelse eller indeklima optimering
Energiscreeninger har vist, at der i gennemsnit har kunnet påvises et energieffektiviseringspotentiale på ca. 18% af elforbruget og ca. 27% af varmeforbruget med en gennemsnitlig simpel tilbagebetalingstid på 3,6 år.
Hvis alle rentable optimeringsmuligheder medregnes er det samlede effektiviseringspotentiale op til omkring 40% af det nuværende energiforbrug. Det største potentiale for energioptimering indenfor både el- og varmeforbrug findes typisk ved bygningernes ventilationsanlæg. De største effektiviseringspotentialer findes primært i forbindelse med de tekniske installationer og kun i begrænset omfang ved klimaskærmen (ydervægge, døre, vinduer), hvorfor fokus ved energiscreening udført af HJ-Energi hovedsagelig er på de tekniske installationer.
Kortlægning af energiforbrug
Tilstandsvurdering af tekniske anlæg En del af en screening er at vurdere tilstanden af bygningers tekniske anlæg. Til dette formål benyttes en kvalitetsskala.
Kvalitetsniveau 5: Installationen fremstår som ny.
Kvalitetsniveau 4: Installationen fungerer efter hensigten, men kan have et behov for vedligehold.
Kvalitetsniveau 3: Installationen fungerer efter hensigten, men er slidt og har behov for en del vedligehold.
Kvalitetsniveau 2: Installationen er slidt og med flere skader/mangler, der i et vist omfang påvirker driften.
Kvalitetsniveau 1: Installationen har skader/mangler, der i stort omfang påvirker driften.
Kvalitetsniveau 0: Ingen installation Tilstandsvurderingen bruges til at udvælge løsningsforslagene for bygninger, så det generelle kvalitetsniveau af de tekniske installationer forbedres.
Eksempel på kvalitetsradar →